Perttu Pulkkinen - perusteltua näkemystä etsimässä Totuus on tuolla jossakin. Jospa ilo olisi elämän todellinen olemus.

Poliitikan yliammattimaistuminen tekee siitä hillotolppapuiston

Lienee turha arvostella vain Soinia hillotolppen perässä juoksemisesta. Minusta vaikuttaa, että nykyinen  ammattipolitikointiin perustuva järjestelmä suorastaan ohjaa siihen, että politiikka on muuttunut hillotolppien perässä juoksemiseksi. Kansanedustajaksi tai MEPiksi pääseminen vaatii yleensä rutkasti kampanjarahaa ja osa siitä saattaa olla velkaa. Osa rahasta voi tulla myös epäsuorien lojaalisuusodotusten kera (toivottavasti ei, mutta..).

Tarvitseeko Suomi oikeasti sitä että 200 henkilöä istuu neljä vuotta ja osittain "pauhamassa jaskaa" kameroiden edessä, seuraavien vaalien ääniä eli hillotolpan jatkuvuutta varmistellakseen? Oma tavallinen ammatti saattaa unohtua, sen osaaminen vanhentua. Monilla nykypoliitikoista ei edes OLE oikeaa ammattia! Esimerkiksi yhteiskuntatieteiden maisteri ei ole ammatti, vaikka kai sillä voi lehtorin tms. töitä yliopistossa saada.

Tarvitaanko nykyisen kaltaista puoluejärjestelmääkään? Pitäisikö kaikki puolueet hajoittaa aina edellisten valtiopäivien jälkeen?

Voisiko suomi pärjätä esimerkiksi seuraavanlaisella järjestelmällä:

  • 6kk kestävät valtiopäivän kolmen vuoden välein. Presidentti voisi tarvittaessa kutsua ne koolle aikaisemmin. VALTIOPÄIVIEN JÄLKEEN EDUSTAJAT PALAISIVAT NORMAALIIN LEIPÄTYÖHÖN.
  • Valtiopäivien välillä laajapohjainen noin 20 hlön puoluepoliittisesti leimautumaton hallitus hoitaisi asioita asiallisuuspyrkimyksestä ja hyvästä tiedottamisesta käsin.
  • Hallituksen vastavoimaksi voisi olla 3-päinen kommentointikomitea, jonka tehtävä olisi kommentoida ja avata suhteellisen neutraalisti hallituksen päätöksiä jne.
  • Puolueita ei olisi, vaan vaalit perustuisi joko määräaikaisiin ryhmittymiin tai vain sitten henkilövaalit.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä tilannearvio. Kiitos. Aloitetaan ensin puoluetukien poistamisella. Vennamohan oli aikoinaan ihan oikeassa, sanoessaan puoluetukien lisäävän suoraan puolueiden valtaa. Toivotaan, että 'evoluutio' johtaa nykyisten puolueiden hajoamiseen ja samalla koko poliittisen järjestelmän muutokseen suoraan ja kustannustehokkaampaan kansanvaltaan.

Muutos nykyiseen, omahyväiseen kähmintään, vaan taitaa olla pelkkä päiväuni.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoista on myös mihin hyväpalkkaisiin hommiin siirrytään palkkioksi lobbauksesta ja päätöksistä. EK:n toimitusjohtajaksi (Häkämies). Finanssialan keskusliiton johtajaksi (Kauppi), Suomen pankkia, Euroopan investointipankki, säätiöitä kuten Keskustalaisia Nuorisosäätiön, soteyhtiöitä jnejne..

Toimituksen poiminnat