Perttu Pulkkinen - perusteltua näkemystä etsimässä Totuus on tuolla jossakin. Jospa ilo olisi elämän todellinen olemus.

Jos röökaajat lopettaisivat, olisi kiky-lisä enää 4min/työntekijä

  • Jos röökaajat lopettaisivat, olisi kiky-lisä enää 4min/työntekijä

Sanottakoon heti aluksi, että kaikki ihmiset ovat pohjimmaltaan ihania, myös röökaajat. Vihapuhe olkoon minusta kaukana kuin itä lännestä, vaikka ne Beringinsalmella yhtyvätkin.

Tutkiskelin aamulla tupakointitilastoja ja työllisyysastetta Suomessa. Ja tein myös joitakin laskelmia. Työllisiä on Suomessa noin 2 421 000 (1). Aikuisten tupakointiprosentti on noin 17%(2). Tämä tekee noin 411 500 tupakoitsijaa työelämässä. Tupakoinnin hintalapuksi on arvioitu ammattilaisten toimesta 1,5mrd €/vuosi (3). 

Ylimääräisten tupakkataukojen pituutta ei säädetä työaikalaissa; niitä ei lainsäädäntö tunne. Kohtuullisena pitämäni oma arvioni on, että yksi tupakoitsija tarvitsee keskimäärin 12 minuuttia ylimääräisiin taukoihin.

Tästä arviosta käsin laskien työelämän tupakoitsijat käyttävät yhteensä ylimääräisiin taukoihin lähes 5 milj. minuuttia työpäivässä, minkä voi muuntaa lähes 11 000 työpäiväksi.

Tämä arvio myös vastaa kuin sattumalta juuri kaksi kertaa kilpailukykysopimuksen 6min päivittäistä lisätyöaikaa. Jos siis kahden hengen työyhteisössä toinen röökaisi, niin hänen lopettaessaan kilpailukykyvaatimus olisi täyttynyt koko työhteisön osalta, lisäminuutteja ei tarvittaisi.

Mutta suuremmassa työyhteisössä laskelmani mukaan käy niin, että kaikkien tupakoitsijoiden lopettaessa kilpailukykyvaatimus asettuu periaatteessa neljään lisäminuuttiin per työntekijä per työpäivä.

Käytän tässä nyt 100 hengen työyhteisöä esimerkkinä:

  • keskimääräiset 17 röökaajaa haaskaavat röökaamiseen 17*12min = 204min per työpäivä.
  • työyhteisön kilpailukykyvaatimus on 100 x 6min = 600min per työpäivä.
  • tupakoinnin loputtua kilpailukukyvaatimus olisi (600min- 204min) / 100 =  noin 4 min per työntekijä per työpäivä

Kuitenkin: olen suht' filantrooppinen tolkun ihminen, joka ei nauti toisten syyllistämisestä. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Mutta tupakasta voi päästä irti, ainakin useimmat voivat. Yksi mielestäni ytimekkäimpiä lopetusohjeita löytyy ETRA-liiton sivuita (4). Kyseinen liitto on adventistien perustama raittius- ym. järjestö. Taustayhteisöstä ei kannata ottaa pulttia, vaan päinvastoin hyödyntää materiaalia, jos se tuntuu hyvältä.


Lähteet:

1) http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2016/12/tyti_2016_12_2017-01-24_tie_001_fi.html

2) https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/paihteet-ja-riippuvuudet/tupakka

3) https://www.thl.fi/fi/-/tupakoinnin-hintalappu-yhteiskunnalle-1-5-miljardia-euroa

4) https://etra.adventist.fi/vapaus-riippuvuuksista

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos työpaikalla on erillinen tupakkapaikka, niin varmaan useinmiten sinne menevät tauolle lähes kaikki yhtäläisesti. Jotkut polttavat, toiset eivät ja siinä sitten hiukan jutellaan niitä näitä, voimia keräten seuraavalle työrupeamalle.

Lisäksi on huomioitava, että useimmat työtehtävät nykyisin ovat sen luontoisia, ettei sillä ole paljon merkitystä funtsaileeko työasioita viisi minuuttia pöytänsä ääressä vai omissa oloissaan tupakilla jossain.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

:-) Muutama "vastapointti" :-)

- Siellä tupakkapaikalla sitten savuttomat saavat/saisivat samoja terveyshaittoja - ainakaan itse en niitä kaipaa. Mutta taas jos työyhteisö jakautuu kahteen klikkiin, silläkin on hintansa. Eli kaksi kehnoa vaihtoehtoa. Vähiten huono on, jos tupakoijat käyvät omine aikoineen yksin, korkeintaan kaksin.
- On laskettu että tupakoinnin kansantaloudelliset vaikutukset ovat 1,5mrd euroa vuosittain. (2012, https://www.thl.fi/fi/-/tupakoinnin-hintalappu-yht... ) Voi olla että nyt se on himppusen pienempi kun tupakointi ei ole muodissa. Tai sitten ei.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Toki en ole tästä "diilistä" vielä Sipilän kanssa ehtinyt neuvotella ... :-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitenkäs olisi, jos neuvottelisit hänen kanssaan rukoustauoista? Pari kertaa päivässä porukka kävisi rukoilemassa siunausta työpäivän jatkolle. Siihen voisi kulua ehkä saman verran aikaa kuin niille tupakkatauoille.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

:-) Humoristinen ehdotuksesi voisi minusta toisaalta olla täyttä asiaa, mutta ehkä kuitenkin liian herkkä nykytilanteessa useimmille työpaikoille. Uskonto, politiikka ja työpaikka on usein melko herkkä tai mahdotonkin yhtälö. Ellei ole töissä sopivassa puoluetoimistossa, tai lähetysjärjestössä tms.

Itse Iso kirja asettaa haasteen vieläkin korkeammalle: "Rukoilkaa lakkaamatta" (1. Tess. 5:17). En hahmota itseäni niin hurskaaksi & multitaskaajaksi, että tähän pystyisin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ehdota myös rahastus WC-käyntiä varten 2e kolikolla .
Tai vaipat työajaksi,säästyisi siinäkin WC käynneistä tehokasta työaikaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Detroitin autotehtaissa oli 60-luvulla vankimman liukuhihnakokoonpanotuotannon aikana potat duunareiden vieressä lattialla, jotta heidän ei tarvitsisi poistua liukuhihnan ääreltä. Lisäksi heille oli varattu ulottuville liituja, joilla voi vetää ruksit käsittelemättömiin kappaleisiin niiden soljuessa ohi sillä aikaa, kun tehdään niitä toilettitoimintoja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juu näin oli.

Kerrataas vähän faktoja esim. Ravintola-alalta.
Ei paljon ruokatunteja pidetä. Vai sanotaanko kassalla :Sorry ,et saa ruokaa nyt,kokki on ruokataolla?

Kiireisimpänä aikoina painat 8t ,taukona kuppi kahvia,rööki seisaaltas ja jatkat hommia.
Pamahtaa 2-3 bussilastillista turisteja syömään yks,kaks.Ite syöt kyllä vasta kotona 8t työpäivän jälkeen.

Kun työtehtävät mitä täytyy tehdä ,tulee tehtyä,on yks hailee käykö tupakilla vai ei.
Onhan aina mahdollista jos aletaan nipottamaan ,sattuu oleen omia menoja,jos joku yllättäin sairastuu ja jää pois työvuorosta.
Mitäpä sitä venymään tai tuuraamaan sairastuneen työvuoroa.
Olis aika herätä ettei kepillä saada mitään aikaan .

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä on taas tätä samaa toistettua THL:n propagandaa, jolla nyt näemmä laitetaan osaa Suomen kilpailukyvystäkin tupakoitsijoiden syyksi.

Mietitäämpä hetki asioita myös muiden taloudellisten realiteettien kannalta, THL:n arvio tupakoitsijan eliniän lyhenemän osalta taitaa olla nejätoista vuotta. Täten
- yhteiskunta säästää 14 vuotta eläkkeitä tupakoitsijan osalta, lasketaan nyt vaikka 2000 euroa kuussa, saadaan loppusummaksi 336 000 euroa säästöä
- neljäkymmentä vuotta askin päivässä polttanut henkilö on nykyisellä verotuksella (52%) maksanut tupakkaveroa 40 x 365 x 6 * 0,52 = 45 552 euroa.
- vaikka tupakoitsijan hoitokuluihin kuluu rahaa, niin samoin kuluu tupakoimattoman, eivät hekään kovin usein suorilta jaloilta putoa ilman hoitoa

Tästä on mm tehty hollantilainen tutkimus, jonka THL pyrkii kaikin keinoin torppaamaan.

Pelkästään tuosta saadaan säästöä yhteiskunnalle sekä tuottoja verosta 381 552. Tämän te systemaattisesti unohdatte moralisoivissa laskelmissannne. Loppupelissä tupakoitsija tekee palveluksen tälle eläkepommin kanssa taistelevalle yhteiskunnalle.

Edelleenkään tupakointi ei ole järkevää, mutta tällainen syyllistäminen jättää suuren osan faktoista pois laskuista.

PS. Vaikkapa insinöörin ajattelu varmaan pysähtyy tupakoidessa.. Joskus juuri päinvastoin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

No, tupakoitsijana voin kertoa, että meillä töissä sovittu (laki vahvistaa), että tauoilla saa käydä. Ruokatauko 20min, kahvitauko 10min. Jännä tässä on se, että kipitän kahvini kanssa röökille ja kun palaan takaisin, edelleen ei-tupakoitsijat istuvat kahvihuoneessa. Täten ehdotan myös kahvihuoneisiin kirjautumista ;)

Toimituksen poiminnat