Perttu Pulkkinen - perusteltua näkemystä etsimässä Totuus on tuolla jossakin. Jospa ilo olisi elämän todellinen olemus.

Pysyvän raittiuden salaisuus

Jos olisin ovelampi ja rahanahneempi, kirjoittaisin englanninkielisen itseapuoppaan, jonka nimi olisi vaikkapa "The great ancient secret of sober life revealed". Sen jälkeen bloggaisinkin omakotitalon terassilta Malibusta. Sounds like a plan... mutta kun ajattelen alkoholismin dramaattisia vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan ja elämänmenoon, niin en malta olla paljastamatta Kestävän Raittiuden Salaisuutta tässä ja nyt. Tämän kirjoituksen ohjeiden mukaan toimiva ei tarvitse tipatonta tammikuuta eikä 100 päivää juomatta, sillä on juomatta loppuelämänsä, jos vain haluaa.

Kuitenkin aluksi huomio. Jos sinusta raittius on niin turha asia, ettei sitä kannata edes pohtia, niin miksi edes luet tämän kirjoituksen? Kippis vaan ja menoksi! Jos taas sinusta asia on pohtimisen arvoinen, niin ota huomioon se mahdollisuus, että tässä kirjoituksessa on jotain josta on jollekin hyötyä.

-----------------------------------------------------------

Jotta ymmärtäisimme kestävän raittiuden salaisuuden, meidän on tutustuttava juopottelun syihin. 

 • Sociability (71%)
 • Like the taste (51%)
 • Feel at ease (12%)
 • Get intoxicated (6%)
 • Get drunk (2%)
 • Because everybody does it (6%)
 • To forget problems (0%)'

Nuo hollantilaisen tutkimuksen vastaukset voi aivan hyvin vielä tiivistää muutamaan kohtaan.

 1. sosiaaliset syyt & ryhmäpaine
 2. maku 
 3. aivokemia, rentoutus, disorientaatio

Ei kovin monimutkaista mielestäni.  Jokainen noista kohdista vaatii oman tarkastelunsa. Tärkein niistä on kuitenkin sosiaaliset syyt.

SOSIAALISET SYYT & RYHMÄPAINE (& HEIKKO ITSETUNTO)

Jos sosiaaliset syyt ajavat juomaan, niin olennaista on pysähtyä asian äärelle, ja löytää TÄRKEÄMPIÄ syitä OLLA JUOMATTA. Minulle omakohtaisesti noita tärkeämpiä syitä ovat

 • (myönteinen) suhde Jumalaan/Jeesukseen, omatunto 
 • myönteinen suhde omaan elämään ja tulevaisuuteen - elämä on mahtava ja tarkoituksellinen juttu, vaikeuksistakin huolimatta
 • itsekunnioitus, halu olla itsenäinen tahtoihminen, itsen pitäminen hyvänä tyyppinä
 • sen riskin ennakoiminen, että juuri minulla sattuisikin olemaan taipumus alkoholismiin

Näistä pari ensimmäistä ovat jonkun verran uskonasioita vaikka itselleni ne ovat aivan varma ja vissi asia. Mutta nuo muut taas sopivat kaikille vakaumuksestakin riippumatta.

Itse olen ollut työyhteisöissä tilanteissa, jossa on ollut sosiaalista painetta juoda ainakin jonkun verran. No, en ole antanut tuon paineen vaikuttaa omaan päätökseeni  - minä en juo, just deal with it. Kerran sampanjalasin kulautin, omatuntoni ei siitä piittaa, mutta koska haluan nimenomaan viedä tätä itsenäisen tahdon viestiä eteenpäin muillekin, olen tarkoituksella lähes aina ottamatta sitä ensimmäistäkään.

Toinen sosiaalisuuteen liittyvä asia on sukupuoliset intressit. Ymmärrettävää toki. Tässä mennään taas uskonasioitten puolelle, vaikka en haluaisi tässä yhteydessä saarnata, sorry. Mutta luottamus siihen, että Korkein Voima auttelee elämän asioiden järjestymisessä, on mahdollisuus monelle. En halua tästä saarnata, mutta näin ajattelen.  Lisäksi sellaiset raittiit elämänkuviot joissa tapailee vastakkaista sukupuolta luontaisen tekemisen merkeissä - kyllähän niitäkin on aika paljon, vaikkapa agility-tapahtumat, aikuisopiskelu, ..

Heikkoa itsetuntoa (joka heijastuu liiallisena haluna kuulua ryhmään vaikka viinan voimalla) voi parhaiten vahvistaa TEKEMÄLLÄ JOTAIN ITSELLE merkittävää, jonka avulla voi nousta oman elämänsä sankariksi. Aihepiiri ei ole helppo, koska lapsuuden ja nuoruuden palaute vaikuttaa itsetuntoon eri tavoin. Muuttaminen voi olla työlästä. Mutta jo herääminen - tästä on kysymys - auttaa alkuun. Itsetuntoa voi nostaa vaikkapa menemällä kansanedustajaehdokkaaksi - tässäpä puheenvuoromainen idea.

Ryhmään kuulumistakin tarvitsee moni, ehkä useimmat. Mitä raittiita porukoita on: seurakuntaporukat kelle se käy, a-kilta, aa, ... näitä saisi olla enemmänkin tarjolla mielestäni. Suomalaisilla on haasteena se, että joka ikiset talkoot jne. jne. pitää "märkistää" olutpulloilla, kuin pakkomielteenä. Haloo - nyt ollaan 2000-luvulla jo.

MAKU

No, tämä kohta ei ole minusta erityisen tärkeä, koska maailmassa on lukemattomia erilaisia alkoholittomia juomia vaikka kuinka paljon. Jos pelkästään maku saa jonkun juopottelemaan tai vaikuttaa merkittävässä määrin siihne, kannattaa tarkistaa taas prioriteetit. Alkoholittomia drinkkejä mm.

http://nettibaari.puhti.com/ryhmat/43

http://www.saunalahti.fi/~bamsen/drinkit/hakemisto.php?kirjain=-,0,0

AIVOKEMIA, UNOHDUS, RENTOUTUS, DISORIENTAATIO

Tämä vaatii oman käsittelynsä. Elämä voi tuntua hankalalta, ja hankaluudet olisi mukava unohtaa. Tässä vaihtoehtoja esimerkkinä rentoutumiseen:

 • ulkoilu, ulkoliikunta
 • kuntosali
 • elokuvat, teatteri
 • kyläily raiittiisin perheisiin
 • kotieläinharrastukset
 • kasvihuone
 • lasten kanssa lumileikit
 • leipominen
 • soittelu yksin tai bändeissä
 • hieronta
 • korva-akupunktio

Unohduksen tavoittelu on vaarallisempaa kuin rentoutumisen tavoittelu. Koska keskeneräiset asiat nimittäin eivät karkaa minnekään, siellä ne taas odottavat seuraavassa päivässä. Tässäkin tarvitaan luottamusta Jumalaan, vaikken halunnut saarnata. Mutta pakko. Elämä on niin haasteellista, että onko mitään järkeä olla kytkeytymättä rukouksen siivin korkeimpaan voiman ja viisauden lähteeseen - Jumalaan. Usko ei ole tunne, vaan Jumala on fakta.

Raha-asiat, työasiat ja ihmissuhdeasiat aiheuttavat monenlaista tunnemyrskyä. Elämäntaisto voi olla todella kovaa! Onneksi elämää tarvitsee elää vain yksi päivä kerrallaan ja tehdä parhaansa. Huomisella on omat murheensa, vaikka monet asiat ovat aina kesken ja uutta pukkaa. Päästäminen irti täydellisen tilan tavoittelusta voi olla viisautta.

SUMMA SUMMARUM

On realismia todeta, että me voimme ja meillä on aihetta, tehdä yhteiskunnasta vielä enemmän raitista elämäntapaa tukevaa. Nyt aika paljon raittiin elämäntavan ylläpitämisestä jää yksilön vastuulle, ja siksi voi olla että heikot lankeavat elon tiellä helpommin kuin tulisi olla. Kehittäkäämme raittiusmyönteisempää kulttuuria siis.

Mutta, näissä ankarissa "kenttäolosuhteissa" raitis elämäntapa on edelleen henkilökohtainenvalinta, joka ei tapahdu aina noin vaan, vaan joka voi vaatia työstämistä ja sitten sitä, että todella lopulta TEKEE sen valinnan ilman takaportteja ja aikarajoja. Valinta tulee parhaiten todelliseksi silloin, kun siinä pysyminen maksaa jotakin. Esimerkiksi sinua hyljeksitään työyhteisössä raittiin elämäntapasi johdosta, ja sinua pidetään vaikkapa ahdasmielisenä hihhulina. Mutta sinä korjaat raittiuden sadon, eivätkä sinun arvostelijasi.

Geneettisen selitysmallin pohtiminen on minusta lähinnä typeryyttä, sillä kukaan ei voi geenejään muuttaa. Mutta tämän kirjoituksen tarjoamat asiat ovat monella tapaa omissa käsissäsi.

Hyvää juuri sellaista elämää Sinulle, jonka pelimerkkejä olet mahdollisimman aktiivisesti itse valinnut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Raitistumisesta tuntuu seuraavan ihan luonnostaan kaikki listaamasi aktiviteetit. Paitsi korva-akupunktio, se kuulostaa joltain mitä olisin tehnyt humalassa.

Aika rohkeata kumota shampanjalasi! Itse otan lasin aina lasten tarjottimelta, vaikka uskallan sentään jo yhdeksän raitttiin vuoden jälkeen juoda alkoholittoman sauna "oluen" silloin tällöin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"(myönteinen) suhde Jumalaan/Jeesukseen, omatunto"

Ei Jeesus kieltänyt alkoholin käyttöä. Päinvastoin, hän kehotti siihen. "Juokaa minun muistokseni". Kaanaan häissä hän puolestaan taikoi lisää viiniä, kun juomat loppui kesken. Tuo ensimmäinen perustelusi menee siis pahasti mönkään.

"myönteinen suhde omaan elämään ja tulevaisuuteen - elämä on mahtava ja tarkoituksellinen juttu, vaikeuksistakin huolimatta"

Pienet harmittomat nautinnot ovat elämän suola ja myötävaikuttavat myönteisyyteen.

"itsekunnioitus, halu olla itsenäinen tahtoihminen, itsen pitäminen hyvänä tyyppinä"

Omasta tahdostaan ja hyvällä itsekunnioituksella voi maljan ottaa.

"sen riskin ennakoiminen, että juuri minulla sattuisikin olemaan taipumus alkoholismiin"

Alkoholismi on paljon monimutkaisempi asia kuin ensimmäisestä paukusta lähtevä alkoholiriippuvuus. Mutta myönnettäköön, että tuo viimeinen näkökohta voi äärimmäisen varman päälle pelaavalle olla ymmärrettävä lähtökohta. Nuo muut sen sijaan eivät.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

1 kor. 6:

9. Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet,
10. eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa esiintyy yhden kerran sana "juomari", tarkoittaa siis "juoppoa". Tämän blogin sanoma on se, että yhtään alkoholia ei saisi nauttia, koska se erottaa Jeesuksesta.

Mitäs se Jeesus kaatoi opetuslapsilleen ehtoollisella? Ja kehottiko hän meitä sitä samaa juomaan hänen muistokseen? Mitä sanoo Saarnaaja? Mikä oli Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko?

Kohtia Raamatusta voi todellakin valita mielensä mukaan, mutta totaalikieltoa alkoholille ei sieltä löydy vaikka kuinka etsisi.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Juha, tämän blogin sanoma EI ole, ettei yhtään alkoholia saisi nauttia, vaan että täydellisen raittiuden salaisuus(kin) on saatavilla niille jotka ovat siitä kiinnostuneet. Miksi tyytyväinen kohtuukäyttäjä edes lukisi blogia raittiuden salaisuudesta, turhaa ajanhukkaa moinen.

Täydellinen raittius nimenomaan suomalaisessa kulttuurissa vaatii mm. blogissa mainittua "deal with it"-asennetta. Siksi kun sen tietää, niin ei pety, että onpas vaikeaa.

Hengellinen perustelu ei mene lainkaan mönkään kaanaanhäiden tai ehtoollisviinin takia, koska elävä hengellisyys saa minut rakastamaan myös terveyttä ja elämää ja järjenkäyttöä. Jos joisin maljan - mitä nimenomaan vain kulttuurisista syistä en tahallaankaan juuri koskaan/koskaan juo, herätelläkseni keskustelua - joisin sen juhliakseni elämää, en paetakseni sitä taikka unohtaakseni sen. Ja kuten toisessa kommentissa laitoin, blogin varsinaisena aiheena on nimenomaan juopottelu, mutta sitä lähestyn alkoholinkäytön kautta.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Olen käytännössä raitis. (Juon ehkä kerran vuodessa.) Erikoista on että en ole moralisti saati uskovainen. Olen kyyninen sika, jolla ei ole elämäniloa mainittavasti. Suojaako minua muka se, että en ole sosiaalinen ja pidän yleisesti ottaen enemmän koirien kuin ihmisten seurasta?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"MAKU

No, tämä kohta ei ole minusta erityisen tärkeä, koska maailmassa on lukemattomia erilaisia alkoholittomia juomia vaikka kuinka paljon."

Että sellaista argumentaatiota. Kait nyt käsität sen, että samanlaisen argumentin voisi heittää ihan mistä tahansa, mitä suuhusi pistät?

- Koska maailmassa on lukemattomia muitakin ruokia, niin sinulla ei voi olla hyvää syytä syödä maun takia suklaata.

Ai niin, sinulta muuten unohtui lähde tuosta hollantilaistutkimuksesta. Et viittis pistää, niin pääsee vilkaisemaan, puhutaanko siellä "juopottelusta", vai alkoholin käytöstä yleensä.

Kas kun saarnamiehiltä kovin usein menevät nuo kaksi asiaa sekaisin. Alkoholia voi käyttää juopottelematta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiinnitin huomiota tuohon sanavalintaan myös, mutta kommentoin yllä vain häneen raittiusperusteitaan. Mietin vain, että kuinkahan monta kertaa blogisti itse on mahtanut juopotella kirkon alttarilla?

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Blogi käsittelee vain juopottelua elämäntapana, eikä maltillista käyttöä, mutta alkoholin käytön yleiset syyt käyvät keskusteluun pohjaksi minusta aivan hyvin, koska alkoholin liikakäyttöä se juopottelu nimenomaan on.

Kirjoitin blogin suht nopeasti - liiankin nopeasti noin tunnissa - mikä varmasti näkyy, toisaalta hiomattomalla tekstillä saa joskus hyvääkin keskustelua.

Tutkimuksia olisin halunnut - ja olisi ollut aiheellsta - kaivaa enemmänkin, mutta viittasin tähän, ja juomisen yleisistä syistä siinä puhutaan.
http://web4health.info/gr/add-alcohol-why.htm

Mitä makuasioihin tulee, myönnän auliisti sen, että se olisi ansainnut enemmän pohdintaa, joskin sen pohtiminen olisi hankalaa minulle, koska päätin pohjimiltaan jo lapsena/nuorena , etten tule olemaan alkoholin kanssa tekemisissä erityisemmin. Eiköhän noita makunautintoja kuitenkin kohtuudella ole maailmassa tarjolla.

Tahallani nimenomaan en halua "mystifioida" enkä kompleksisoida juopottelua ilmiönä, koska mielestäni sen liika mystifionti tai kompleksisointi on helpostikin itsepetoksellista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tv-sarjassa "Korkki kiinni" muusikko Pekka Myllykoski taistelee alkoholismia vastaan. Sama mies, joka Froikkareineen ehti 80-luvulta alkaen lauleskella viinaksista aika monta värssyä, ja tehdä sen usein erittäin hauskasti.

"Särkynytsydämiset
aina juovan tuntuvat
hukuttaakseen murheet
- jotka kelluu kuin untuvat"

Tuolta pohjalta hollantilainen päätelmä ryypiskelyn syistä "To forget problems (0%)" on yllättävä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eräässä milanolaisessa baarissa oli kyltti:
"Coloro che bevono per dimenticare sono pregati di pagare in anticipo". (Heitä, jotka juovat unohtaakseen, pyydetään maksamaan etukäteen.)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Minuakin yllätti tuo nolla prosenttia. Onhan Mikko Kuustosellakin laulu kaktusviinaa, jossa lauletaan:

Voiko näihin murheisiin juoda liikaa, ja ja ja. Kyllä voi, señor - kaada lisää kaktusviinaa.

Toisaalta tähän asiaan - vaikka oikeesti, ei ollut tarkoitus saarnata!!! - löytyy hengellinen näkökulma esim. Pekka Simojoen vanhasta hitistä:

Ja Hän on pyyhkivä kaikki kyyneleet heidän silmistään
eikä kuolemaa ole enää oleva, eikä itkua, eikä parkua,
eikä kipua ole enää oleva, sillä kaikki entinen on mennyt

Joissain kohdin hengellistä näkökulmaa on minusta mahdotonta sivuuttaa, esim. tässä, että kun elämässä ei näy toivoa, niin hengellinen toivo ylittää inhimillisen näköalan.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kirjointin tosiaan blogin "aikapaineessa", tosin mikäs paine se bloggaajalla on, mutta kiireisesti kuitenkin. Silti painottaisin sen kohtaa SUMMA SUMMARUM, eli:

On realismia todeta, että me voimme ja meillä on aihetta, tehdä yhteiskunnasta vielä enemmän raitista elämäntapaa tukevaa. Nyt aika paljon raittiin elämäntavan ylläpitämisestä jää yksilön vastuulle, ja siksi voi olla että heikot lankeavat elon tiellä helpommin kuin tulisi olla. Kehittäkäämme raittiusmyönteisempää kulttuuria siis.

Mutta, näissä ankarissa "kenttäolosuhteissa" raitis elämäntapa on edelleen henkilökohtainen valinta, joka ei tapahdu aina noin vaan, vaan joka voi vaatia työstämistä ja sitten sitä, että todella lopulta TEKEE sen valinnan ilman takaportteja ja aikarajoja. Valinta tulee parhaiten todelliseksi silloin, kun siinä pysyminen maksaa jotakin. Esimerkiksi sinua hyljeksitään työyhteisössä raittiin elämäntapasi johdosta, ja sinua pidetään vaikkapa ahdasmielisenä hihhulina. Mutta sinä korjaat raittiuden sadon, eivätkä sinun arvostelijasi.

Toimituksen poiminnat