Perttu Pulkkinen - perusteltua näkemystä etsimässä Totuus on tuolla jossakin. Jospa ilo olisi elämän todellinen olemus.

Ekvitismi saattaa olla avain paratiisiin

Täällä on kovasti keskustelu kapitalismista ja kommunismista. Kumpikaan ei kelpaa kaikille, mutta kommunismi vain erittäin harvoille. Joten koitetaanpa jotain uutta. Arvoisa ihmiskunta, esittelen teille ekvitismin, kohtuutalouden.

Kohtuudelle on seuraavia käännöksiä ja muita läheiskäsitteitä englanniksi: equity, fairness, moderation, reasons, justice. Valitsin niistä equity-sanan, lähinnä kielikorvalla, koska ekvitismi kuulosti hyvältä.

Ekvitismissä on muutama kantava idea, tosin tämä on vain luonnos.

  1. PÄÄPERIAATE 1: TUETAAN KOHTUULLISUUTTA ELÄMÄNTAPANA 
  2. PÄÄPERIAATE 2: TUETAAN SOSIAALISTA OSALLISTUMISTA
  3. Pyritään tukemaan ihmisiä ammatinvalinnan, toimivan koulutusjärjestelmän ym. keinojen kautta löytämään itselleen elinkeino, jopa kaksi. Laajennetaan jämähtänyttä käsitettä "ammatti", etsitään suoraan nimenomaan toimivia elinkeinoja.
  4. Verot 10-12%  kaikista tuloista 2500e kk-tuloon asti + vasta siitä ylöspäin ankarahko progressiivinen vero.
  5. Kaikki tuet samaksi järjestelmäksi, ja henkilö saa yhteiskunnan tukea 0-1200e/kk yksilöllisen tilanteensa mukaan. (+ Edellytyksenä päihderiippuvaisen henkilön yksilöllisen tuen jatkumiselle on osallistuminen hänelle räätälöityyn päihdekuntoutukseen.) Tuet voitaisiin arvioida noin 3kk välein? 
  6. Yritysten verotusta ohjataan niin, että työllistävyyden suhde yrityksen palkkakuluihin ja palkkakulujen jakautuminen vaikuttaa veroetuihin, samoin työsuhteiden kesto. Eli että: on veroedukasta palkata tilikauden aikana paljon 1800e-3600e:n työntekijöitä työsuhteisiin, jotka ovat kestoltaan vähintään 75% tilikaudesta (Tässä kohden tarvittaneen kyllä monia alakohtaisia lisäsäätöjä.)
  7. Yleishyödyllisten, sosiaalista osallisuutta kasvattavien yhteisöjen verotusta edelleen kevennetään.
  8. Sijoittamiseen puututaan niin, että kohtuuttomuus saadaan paremmin kuriin.
  9. Lahjoittaminen yleishyödyllisten, sosiaalista osallisuutta lisäävien yhteisöjen toimintaan 50% verovähennyskelpoisiksi.
  10. Ekvitismin periaatteet kirjataan perustuslakiin. Niitä ei muutella 4v välein.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Pitkänajan tutulta tuli jo somessa kommentti: "Tätä mä äänestäisin!"

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tuo englanninkielinen Youtubevideo varallisuuden jakautumisesta USA:ssa on pysäyttävä. Siinä esitettiin ,että eivät edes konservatiivit haluaisi yhtä suurta epätasa-arvoa varallisuuden jakautumisessa, mitä todellisuus on

http://youtu.be/LlYojsi3Zqw

Tosin varallisuuden jakautuminen ei ole sama asia, kuin palkkatulojen ja kulutuksen jakautuminen.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Jos video oli ns. unbiased, niin pysäyttävää on. Varsinkin kun vauraus ja poliittinen valta helposti kertyvät samoihin käsiin, niin siinä on pukki kaalimaan vartijana helposti, tietenkin ihmisestä riippuen.

Aki Mönkkönen

Kohtuullisuus on hyvä periaate. Kansallinen kohtuus on vielä parempi, tästä pääsemme nationaaliseen ekvitismiin, jonka edellytyksiä ovat itsemääräämisoikeus, laillisuus ja tasapuolisuus. Kansantalouden perusta määritellään kansallisesti, -ei brysselissä, tai muualla- nimenomaan kansallisten etujen hyväksi. Jos yhteisvaluutta tekee kilpailun mahdottomaksi, on siitä tehtävä kelluva tai otettava oma kelluva käyttöön. Kaikki edellytykset viennin pitämiseksi tasaisena on otettava käyttöön. Tämä tarkoittaa vientitukea ja mahdollista yritysten osittaista kansallistamista tarpeen mukaan.

Yksilön moraalia suhteessa kansalaisen vastuuseen yhteiskunnassa on tuettava kannustimilla, joita olisivat lisä-osat tt-turvaan ja tt-påivärahaan oikeuttavista omaehtoisista tai määrätyistä palkattomista työsuhteista. Myös kotona lapsia hoitavia vanhempia tulisi tukea arvokkaasta yhteiskunnallisesta työstä enemmän. Päihdetyötä tekeviä järjestöjä tulisi tukea samoista syistä. Päihderiippuvaisia on tosiaan motivoitava rahallisesti, tarjoamalla heille säännöllistä työtä erossa päihteistä.

Yleishyödyllisten ja sosiaalisten järjestöjen toiminta on vapautettava verotuksen piiristä.

Kansallista perustuslakia ei saa muutella kv-tahojen painostuksesta missään olosuhteissa. Sellaisesta on määrättävä syyte maanpetoksesta.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Olen pitkälti samoilla linjoilla. Tuosta yleishyödyllisestä laitoin siksi vain 50% verovähennyskelpoisuuden lahjoituksista, koska tuli mieleen, että sitä voidaan ruveta liikaakin hyväksikäyttämään. Esim. hankitaan yleishyödyllinen luxushuvipursi kalastajien eläkeseuran käyttöön. Pitäisi tarkkaan ja monia osapuolia tyydyttävästi löytää se yleishyödyllisyyden määritelmä, ja se onkin haastava aihe, varsinkin jos veroedut kasvavat.

(Esim. itse pidän omaa bloggaamistani ilman muuta yleishyödyllisenä, ja siksi haluaisin vähennykset atk- ja kotitoimistokuluista.)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kiitän kaikesta palautteesta, tavoitteenani on koota SUOMEN PERUSPILARIT tyyppinen yhdistelmä/esitys erilaisista ajatuksista. Esim.

- tasa-arvo
- demokratia
- kohtuus
- maltillinen nationalismi
- perhe yhteiskunnan perussoluna
- sosiaalinen osallisuus
- oikeudenmukaisuus
- perusoikeudet

Mutta kuten kaikki keskustelu täällä kuvastaa, niin ei ole yhteisesti jaettua mielipidettä noistakaan asioista ja samalle sanalla annetaan erilaisia merkityksiä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Pertulta hyviä ajatuksia. Tosin, nuo on jo keksitty.

Ei tunnu kelpaavan äänestäjille, vaan kaikki tyrkyttäytyvät oikeistoon esittämään vastaavia. Tuo Pertun ääni on järjen ääni, viiteryhmät joille hän puhuu, eivät ehkä kuuntele.

Tuo on jo keksitty: http://www.sdp.fi/fi/component/content/article/62-...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Vasemmistolaisuuskritiikkini kärki kohdistuu anarkovasemmistolaisuuuten (ja "vihervasemmistolaisuuteen"), sdp:stä löytyykin varsin monia ajatuksia joista olen samaa mieltä. Ero on se, etten kannata luokkajaon korostamista, vaan ymmärryksen levittämistä ja sitten perinteisemmät perhearvot. Silti SDP:n aateperinnöstäkin voi arvostaen ottaa sen mikä oikealta tuntuu.

Suoraan sanoen, ajattelen, että perussuomalaisissa on aattellista tilaa maltillisen vasemmistolaisuuden parhaille asioille, ja Tyryäkin melkein kehottaisin tutkailsemaan, löytyykö sieltä enemmän muutosvoimaa kuin perinteisestä vasemmistosta. Perussuomalaisuus lähtee aika raikkaasti tästä hetkestä missä olemme nyt.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Tyryäkin melkein kehottaisin tutkailsemaan, löytyykö sieltä enemmän muutosvoimaa kuin perinteisestä vasemmistosta."

Minä uskon viiteryhmiini, vaikka minkään puolueen jäsen en olekkaan.
Minä uskon vaikka olisin viimeinen joka uskoo. Minä en kulje tuulen viemänä.

Ennen "jytky"vaaleja oli viittä vaille, etten kulkenut tuulen mukana. Veltto Virtanenkin oli niin työväenmiestä että olin mennä helppoon. Olin varma että äänestin väärin, ja nuo "veltot" menevät hallitukseen ja räjäyttävät pajatson...

...Vaan miten kävi? Ne pettivät kaikista vaalilupaksistaan huolimatta jokaikisen äänestäjänsä karkaamalla käpykorpeen pakoon.

Melkein saivat minutkin koukkuunsa... Minä opin, ja nyt tiedän, ei koskaan enää.

Minä uskon aidosti Perttu sinun hyvään tahtoon tässä asiassa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen Vastaus kommenttiin #11

Mielestäni PS ei pettänyt äänestäjiä, koska sen oli hankala Kokoomuksen kanssa osallistua samaan hallitukseen. Vaalitulos oli hankala. Lisäksi PS on tehnyt aktiivista oppositiopolitiikkaa, kenties aktiivisempaa kuin Keskusta.

Minäkin uskon sinuun, mutta mitä viiteryhmiin tulee toisaalta voi kysyä, että kumpi on tärkeämpää, uskoa omiin ajatuksiinsa, kuin uskoa viiteryhmiin? Nämäkin ajatukset syntyi ilman minkään sortin viiteryhmää, kenties niiden alitajuisesti vaikuttamana mutta vapaasti ajatellen.

Kaikkia ryhmiä saa sekä arvostaa että ankarastikin kritisoida. Hyvä olisi jos ainakin vaali kerrallaan löytää yhden ryhmän jota voi sekä historian, yksilöiden että ohjelmajulistusten valossa hyvällä omallatunnolla äänestää.

Tuntuu, että politiikan ulkopuolella riippumattoman kommentoijana on helpompi pyrkiä vaikuttamaan 100% omien arvojensa suuntaisesti.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Vielä pari kolme vakiojuttua:

1) julkistalouden turhia kuluja on edelleen leikattava ainakin toistaiseksi, muuten velkaantumista ei tulla saamaan kuriin

2) valtionyhtiöitä tarvitaan kohtuullinen määrä luomaan työtä, mutta ääripäät on pahaksi: kaiken myynti tai kaiken haaliminen. Omavaraisuutta tarvitaan - sota-aikojen mahdollisuus tulee ottaa huomioon.

3) koulutusjärjestelmää on jo yläasteelta lähtien muokattava työelämä ja yrittäjyyslähtöisemmäksi. Meidän on muokattava ihmisiä niin, että he keskittyvät elämässä luontaisesti onnistumiseen, uskovat itseensä, tulevaisuuteen jne. Tämä on oikeistolaista ajattelua tässä kohden ja näin ajattelen. Tämä ei ole millään tavalla ristiriidassa yhteisöllisyyden jne kanssa. Koteihin on vietävä myös tämä viesti.

Toimituksen poiminnat